Georgië is het oudste wijnland ter wereld

GEORGISCHE WIJN - Georgië is het oudste wijnproducerende land van Europa, en waarschijnlijk ook ter wereld. Georgië wordt daarom ook wel de “bakermat van de wijn” genoemd. In de vruchtbare valleien van de zuidelijke Kaukasusregio zijn sporen gevonden van de oudste gecultiveerde wijnranken en van wijnproductie in de Neolitische tijd, dat wil zeggen meer dan 7000 jaar geleden.


Er wordt ook vaak gesteld dat het woord ‘wijn’ zijn oorsprong vindt in het Georgische woord ‘ghvino’. Doordat wijnbouw zo’n langer geschiedenis kent in Georgië, zijn de tradities van wijnmaken en drinken een onlosmakelijk deel van de Georgische nationale identiteit.

Niet alleen is Georgië het oudste wijnland, er zijn ook de meeste verschillende wijnsoorten te vinden. Meer dan 540 druivensoorten zijn in de loop der eeuwen in Georgië gecultiveerd, meer dan in welk land ter wereld ook.

Tsinandali is een witte druif die op de rechter oever van de Alazani vallei in Kachetië groeit. Zijn wijnen zijn droog en worden vaak gemengd met die van Mtswane en Rkatsiteli. Na een lange gisting wordt de wijn gerijpt in eiken vaten gedurende drie jaar en in het vierde jaar wordt zij in de flessen gedaan.

De Goerdzjaani druif die in hetzelfde gebied als de Tsinandali groeit, produ­ceert wijnen die lichtgoue in kleur zijn met een unieke subtiele bittere smaak.

De Mukuzani wijn wordt van de Saperavi druif gemaakt. Hij heeft een donkere robijnkleur met een krachtig bouquet en een smooth smaak. Degene die uit Kachetië komen zijn erg tannine.

De oudste gecultiveerde druiven Georgië (ca. 8000 jaar oud)

Napareuli wijnen worden ook van de Saperavi druif gemaakt en groeien op de linker oever van de Alasani vallei, maar zijn veel lichter in body dan de Moekoezani. Odzjalesji zijn donkerrood, halfzoete wijnen.

Chvantsjkara wijnen (bekend als Ratsjinische wijnen) groeien op de zuidelijke hellingen van de Rioni vallei en worden gemaakt uit een menging van Aleksandreuli en Moedzjoeretoeli druiven. Ze hebben een heel stray bouquet en zijn halfzoet met een frambozensmaak.

De rode tafelwijenen Teliani en Moekoesani zijn zacht, volmondig van smaak, met een fijn, rijp bouquet. Beide oogsten hoge beoor­delingen op internationale proeverijen. Van de rode halfzoete wijnen zijn de Chwantsjkara, Kindsmarauli en Achascheni wereld­beroemd, van de witte wijnen Achmetoeri, Twischi, Tschchaweri, Tetra.

De Georgiërs maken wijn al eeuwenlang op een unieke manier: het fermentatieproces vindt plaats in een grote aardewerken ton die in de grond is ingegraven. De zaden en schillen van de druiven worden na het persen in het sap gelaten. Dit proces, in combinatie met de oude, plaatselijke wijnsoorten, levert wijnen op met een geheel eigen karakter.

Georgisch wijn is nog redelijk onbekend in het Westen, maar er is veel gaande. Regelmatig worden de wijnproeverijen gehouden voor experts uit verschillende landen.


Sinds de boycot van de Georgisch wijn op de Russische markt is Georgië overgegaan op het produceren van minder zoete wijnen, die geschikter zijn voor de westerse smaak. Onlangs was Yves Benard, de voorzitter van de International Vine and Wine Organisation, op bezoek in Georgië. Hij gaf aan dat er goede resultaten waren geboekt, zowel met witte als met de rode wijnen. Hij benadrukte dat Georgië, juist om haar positie op de internationale markt uit te breiden, de eigen wijnsoorten en productiemethode moet behouden. De nadruk moet gelegd worden op de kwaliteit en het bijzondere karakter van de Georgisch wijn.

Maar je hoeft geen expert te zijn om van die wijn te genieten. Een bezoek aan de wijnregio Kacheti met een wijnproeverij kan iedereen meemaken. Daarbij heeft Georgie een rijke culinaire traditie, waarin het ceremonieel aan tafel minstens zo belangrijk is als het eten en drinken zelf.

Wil je meer weten over de Georgische tafeltradities, die bij het wijn drinken horen? Dan is het boek 'Georgisch Tafelen' een aanrader