Georgische tradities rond kerst en nieuwjaar

KERST IN GEORGIE - Kerkdiensten spelen een belangrijke rol tijdens de kerstdagen. Veel Georgiërs bezoeken een nachtdienst op Kerstavond en diensten tijdens de kerstdagen zelf. Ook bezoekt men de graven van familieleden, om hen daar met een glas wijn te herinneren.

Kerst in Georgië

In de steden worden de straten versierd en verlicht. Mensen versieren hun huizen. Tegenwoordig wordt in Georgië vaak de groene kerstboom geplaatst zoals in de meeste landen. De traditionele Georgische kerstboom is anders, die heet “tsjitsjilaki” en wordt gemaakt van een stam van een notenboom. De stam wordt geschaafd totdat een massa van “takken” houtkrullen rond de stam ontstaat.
Van diezelfde notenboom wordt een krans of wiel gesneden met een kruis in het midden. De krans wordt volgehangen met druiven en ander fruit en met “lobiani”, brood gevuld met bonen. Op de hoeken van het kruis worden kaarsen geplaatst. De krans wordt door het huis gedragen onder het uitspreken van gebeden. Men zegt dat als een bepaalde kaars goed brandt, van die kant het geluk zal komen. Als een kaars uitgaat, is dat uiteraard een slecht teken.Voor de kinderen brengt “Sneeuw-opa” - "tovlis babua" cadeautjes. Sneeuw-opa is de Georgische versie van de Kerstman. Hij heeft wel een lange witte baard, maar hij is in het wit gekleed, of in traditioneel Georgische kleding.

Kort voor kerst (op 17 december) wordt “barbaroba” gevierd, het feest van de Heilige Barbara. Dit is een kerkelijk feest. De Heilige Barbara is beschermheilige van de kinderen. Men vraagt haar om de genezing van zieke kinderen, om het krijgen van kinderen en om bescherming tegen een plotselinge dood.

Kerst en nieuwjaar in Georgië

Ook de afsluiting van het oude jaar en de komst van het nieuwe jaar gaat in Georgie samen met tradities en rituelen. De belangrijkste daarvan is de “goede voet”: degene die op 1 januari als eerste het huis binnenkomt. Deze persoon bepaalt het lot van die familie voor het komende jaar. Daarom wil elke familie het liefst bezoek krijgen van een succesvol persoon, of van personen die veel eten en drinken en geschenken meebrengen. Degene die binnenkomt spreekt zijn zegening uit over het huis en de familie.

De traditionele snack met oud-en-nieuw is gozinachi, een zoete koek gemaakt van honing en noten. De kerstboom wordt met nieuwjaar verbrand, zodat daarmee alle ongeluk en ziekte uit het oude jaar achtergelaten wordt en het nieuwe jaar op goede voet kan beginnen.