Tentoonstelling Nederlandse Architectuur in Tbilisi

TBILISI, GEORGIE - In de Georgische hoofdstad Tbilisi vinden de Dagen van de Nederlandse Architectuur plaats. Op initiatief van de Nederlandse ambassade in Tbilisi zijn gerenommeerde Nederlandse architectenbureaus uitgenodigd om hun projecten te presenteren in het Expo-Georgia Exhibition Center.


De deelnemende bureaus zijn: Hans Moor Architecten, Waterstudio, René van Zuuk Architecten, Allard Architecture, UArchitects, de Architecten Cie, Concern, Mecanoo Architects, MVRDV, Neutelings Riedijk, NIO Architecten, UNStudio en Casanova + Hermandez Architecten.
Een aantal van deze architecten heeft al projecten uitgevoerd in Georgië. Veelal gaat het daarbij om overheidsgebouwen zoals gemeentehuizen en vliegveldterminals, bijvoorbeeld op het Kopitnari vliegveld (‘David de Bouwer’) in Koetaisi. Deze projecten zijn te zien op de tentoonstelling, net als andere voorbeelden van innovatieve, intelligente en duurzame gebouwen wereldwijd.

Na de val van de Sovjet-Unie moest Georgië een nieuwe, eigen architectuur ontwikkelen als weerspiegeling van de nieuwe realiteit. In de jaren na de Rozenrevolutie zijn veel nieuwe en opvallende gebouwen gebouwd in het land, vaak ontworpen door bekende buitenlandse architecten. Maar intussen ontwikkelt ook de nieuwe generatie Georgische architecten zich. De Georgiërs zoeken enerzijds aansluiting bij nieuwe internationale architectuurstijlen, anderzijds drukken zij een eigen, regionale stijl uit.

De Nederlandse architecten zullen trainingen geven aan hun Georgische collega’s en hun kennis met hen delen. De Georgische organisatoren van de Dagen van de Nederlandse Architectuur vinden dat belangrijk. Nederlandse architectuur vind men interessant vanwege de innovatieve aanpak en directe gebruikswaarde.