Creatiefste schoolgebouw ter wereld geopend in Georgië

ZOEGDIDI, GEORGIE - Volgende week wordt in de Westgeorgische stad Zugdidi (spreek uit ‘Zoegdidi’) een volledig vernieuwde basisschool geopend. Het schoolgebouw is – zo lijkt het – opgebouwd uit gigantische boeken. Sommige boeken staan met de rug naar aan de voorkant van het gebouw, andere weer andersom. Zelfs de bushalte voor de school is gemarkeerd door grote boeken.

schoolgebouw in Georgië

Deze school heet het Gurtskaya Gymnasium. Het is in feite een ‘verlengde basisschool’, waar kinderen van 6 tot 16 jaar onderwijs krijgen. Dit is in Georgië gebruikelijk. De Georgische, Russische, Duitse, Chinese boektitels aan het gebouw verbeelden het onderwijsconcept. Kinderen worden hier opgeleid voor de internationale wereld en betreden die met een duidelijke Georgische identiteit.

De leerlingen studeren op de school behalve Georgisch ook vreemde talen als Russisch, en Engels op Cambridge-niveau. De opleiding is zeer compleet, van sport, toneel en schaken tot financiële kennis en maatschappijleer. Behalve de Georgische taal en literatuur worden ook Georgische dans en geschiedenis onderwezen.


Het interieur van de school is net zo creatief als de buitenkant van het gebouw. In elke ruimte, inclusief de gangen, komen kinderen bijzondere elementen tegen die hen uitnodigen om te leren. De hele omgeving maakt de kinderen enthousiast, waardoor het leren bijna vanzelf gaat. De school heeft uitstekende voorzieningen zoals een scheikundelaboratorium, een bibliotheek, computerlokaal en sportvoorzieningen. De kinderen werken met eigen laptops en dragen schooluniformen.

Het Gurtskaya Gymnasium is een voorbeeld van een architectonische trend in Georgië om creatieve, opvallende gebouwen neer te zetten. Veel andere voorbeelden hiervan zijn te zien in een stad als Batumi aan de Zwarte Zeekust.